------------------------------------------------
احمد قلعهبانی در پاسخ به ایسنا درباره تصمیم اخیر اتحادیه اروپا برای تحریم خرید نفت از ایران، تصریح کرد: برخی شرکتهای اروپایی همچنان درخواست دریافت نفت از ایران را دارند و طبیعتا برخی دولتهای اروپایی بهگونهای دیکتاتوری عمل کردهاند که حتی تصمیماتشان برخلاف نظر مردم و شرکتهای بزرگ نفتیشان است که کماکان خواستار حفظ رابطه تجاری و تداوم خرید نفت از ایران هستند و با وجود این تصمیم درخواستشان برای دریافت نفت از ایران تغییری نکرده است.
این مقام مسوول درباره سیاست جمهوری اسلامی ایران در برابر درخواست شرکتهای اروپایی برای تداوم خرید نفت از ایران گفت: ما ضمن استقبال از این تصمیم، تاکید داریم که شرکتهایی که خواستار دریافت نفت از ایران هستند به صورت شفاف با ما مذاکره کنند که یا همین اکنون نسبت به قطع خرید نفت از ایران اقدام کنند یا رابطه طولانی مدت با ایران را حفظ کنند.
او در واکنش به اظهارات برخی کارشناسان که معتقدند ایران باید همین حالا و در فصل زمستان که اروپا به انرژی نیاز دارد، صادرات نفت به مشتریان این قاره را متوقف کند و نه در تابستان که تقاضا برای انرژی کمتر خواهد بود و نیاز اروپا به نفت ایران نیز فروکش میکند، گفت: شرکت ملی نفت ایران سعی کرده روابط تجاری خود را بهگونهای برقرار کند که روابط به شکل بلندمدت شکل بگیرد، ولی اگر برخی کشورها خودشان تصمیم بگیرند که این رابطه را مخدوش کنند، خودشان متضرر خواهند شد.
برای قطع فروش نفت به اروپا تابع تصمیم سطوح عالی نظامیم
معاون وزیر نفت در پاسخ به این سوال ایسنا که آیا احتمال دارد ایران در مقابله با تصمیم اخیر اتحادیه اروپا برای تحریم خرید نفت ایران از شش ماه آینده، زودتر از این موعد فروش نفت خود به اعضای این اتحادیه را متوقف کند؟ اظهار کرد: در این زمینه باید در سطح عالی کشور تصمیمگیری شود و ما بهعنوان شرکت ملی نفت، مجری سیاستهای کلی دولت و نظام جمهوری اسلامی ایران هستیم.
موضعگیری قلعهبانی درباره احتمال توقف فروش نفت ایران به اروپا در حالی مطرح شده که دوشنبه گذشته در تازهترین دور از سیاستهای خصمانه اروپا علیه ایران، اعضای این اتحادیه در همسویی با سیاستهای آمریکا، با تحریم نفت ایران موافقت کردند و ضمن اعلام ممنوعیت فوری قراردهای جدید واردات نفت از ایران، تصمیم گرفتند که قراردادهای خرید نفت موجود نیز باید تا شش ماه آینده متوقف شود.
درپی این تصمیم برخی نمایندگان مجلس جمهوری اسلامی نیز با تاکید بر اینکه ایران باید پیش از موعد اعلام شده از سوی اروپا، فروش نفت خود را به مشتریان این قاره متوقف کند، طرح قطع فروش نفت به اروپا را مطرح کردند که قرار است این موضوع در جلسه علنی روز یکشنبه مورد رسیدگی قرار گیرد.
بازگشت سرمایه شرکتهای اروپایی دچار مشکل میشود
معاون وزیر نفت در ادامه تصریح کرد: بعضی از شرکتهای اروپایی طبق قراردادهای بیع متقابلی که با ما دارند، متعهدند که نفتشان را برداشت کنند و اگر نفت این میادین را برداشت نکنند، به ضرر خودشان خواهد بود و بازپرداخت سرمایهشان دچار مشکل میشود و تنها کسانی که از تصمیم اخیر اتحادیه اروپا ضرر میکنند، شرکتهای اروپایی هستند که با ایران قرارداد داشتند.
قلعهبانی در ادامه با اشاره به اینکه برخی شرکتهای اروپایی قرارداد سه ساله برای دریافت نفت از ایران دارند، تصریح کرد: شرکتهایی که قرارداد طولانیمدت برای دریافت نفت از ایران دارند درصورتی که مایل به فسخ این قراردادها باشند، زیان و ضرر ناشی از فسخ قرارداد برعهده آنهاست و مسوولیت اقدامشان را باید برعهده بگیرند.
تجدیدنظر در روابط صنعتی و خرید کالا از اروپا
قلعهبانی با تاکید بر اینکه ایران بهطور قطع در امضای قراردادهای آینده با این شرکتهای اروپایی تجدیدنظر خواهد کرد، زیان این مساله را متوجه مردم کشورهایی دانست که با تصمیم اخیر خود به روابط تجاری با ایران پشت کردهاند.
معاون وزیر نفت در ادامه تجدیدنظر در روابط تجاری با اروپا را به قراردادهای نفتی محدود ندانست و گفت: طبیعتا رابطه تجاری با این کشورها تنها به نفت برنمیگردد و در بخش صنعت و خرید کالاهای اروپایی نیز باید مورد تجدیدنظر قرار بگیرد.
به مشتریان جدید نفت ایران تخفیف نخواهیم داد
معاون وزیر نفت در بخش دیگری از صحبتهای خود در واکنش به سوال ایسنا درباره ادعای برخی کارشناسان غربی که ایران باید نفت خود را به قیمت ارزانتری به مشتریان جدید بفروشد، تصریح کرد: ایران به هیچ وجه تخفیفی به مشتریان نفت خود نخواهد داد و خوشبختانه نفت ایران همواره مشتریان خاص خود را داشته و خواهد داشت.
قیمت تمامشده نفت برای اروپا افزایش مییابد
قلعهبانی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ایسنا درباره پیامدهای جایگزینی نفت ایران برای مشتریان اروپایی، گفت: پالایشگاههایی که تاکنون از نفت ایران استفاده میکردهاند، برای تطبیق با نفت جدیدی که دریافت خواهند کرد، به سرمایهگذاری و زمان نیاز دارند که این مساله بهطور قطع هزینههایی را به این پالایشگاهها تحمیل میکند و درنتیجه قیمت تمامشده نفت را برای اروپاییها بالاتر میبرد و این خیال که آنها بتوانند نفت ایران را بهراحتی جایگزین کنند کار چندان سادهای نیست.
وی با تاکید بر سیاست جمهوری اسلامی ایران که همواره سعی داشته رویکرد بلندمدت و اعتمادسازی را در قراردادهای نفتی در نظر داشته باشد، گفت: ایران همواره خود را بهعنوان یک تامینکننده باثبات انرژی در سطح جهان مطرح کرده است.
بازاریابی مشتریان جدید از قبل انجام شده بود
معاون وزیر نفت ایران با تاکید بر اینکه تنها حدود 18 درصد از نفت صادراتی ایران به اروپاییها فروخته میشود، ادامه داد: از قبل برای مقابله با این تصمیم پیشبینیهایی کرده بودیم و بازاریابی مشتریان جدید تاحدودی انجام شده بود و باید این خبر را مورد تاکید قرار دهیم که در شرایط کنونی هیچ ذخیره نفتی در خارک و دیگر ذخایر کشور نداریم و امسال یکی از سالهای درخشان ما از لحاظ فروش و ذخیره نفت خام بوده است.
تجدیدنظر در روابط تجاری با اروپا اجتنابناپذیر است
معاون وزیر نفت تاکید کرد: ما بیش از سه دهه است که توسط آمریکاییها و برخی متحدان این کشور تحریم هستیم، ولی درباره تصمیم اخیر اتحادیه اروپا باید گفت که اولین کسی که از این تصمیم دچار مشکل میشود، مردم خود این کشورها هستند که باتوجه به وضعیتی که اقتصاد برخی اروپاییها دارند، این موضوع هم به مشکلات آنها اضافه خواهد شد.
این مقام مسوول با اشاره به اینکه ایران از گذشته روابط تجاری با این کشورها داشته است، تصریح کرد: شرکت نفت انتظار نداشت که این تصمیم ازسوی اتحادیه اروپا گرفته شود و بنابراین تجدیدنظر در رابطه تجاری با شرکتهای اروپایی اجتنابناپذیر خواهد بود، چراکه اروپا نشان داد شریک مطمئنی برای ایران نیست.
مدیرعامل شرکت ملی نفت در پایان گفت: کشورهای عضو جنبش عدم تعهد، کشورهای آسیایی و درحال توسعه نیز باید سازوکار دیگری برای روابط تجاری با اروپاییها ببینند و این مساله قطعا روابط تجاری با قاره اروپا را تحت تاثیر قرار خواهد داد.